Nechajte sa zlákať senegalskou kuchyňou

Senegalské jedlo s krevetami

Gastronómia Senegalu je považovaná za jednu z najlepších a najchutnejších v celej Afrike. Prejavuje sa v nej silný francúzsky vplyv, má však aj vlastné aspekty. Väčšina jedál zahŕňa kuracie alebo rybie mäso a hoci je Senegal takmer výhradne moslimskou krajinou, ako turista si tu nemusíte odopriať ani alkohol.

Charakteristika senegalskej gastronómie Typické jedlá Senegalu

Základ mnohých pokrmov v Senegale tvorí ryža nazývaná yassa, pričom najkvalitnejšia vraj pochádza z útrob regiónu Casamance. Niekde ju môžu nahradiť aj niektoré obilniny, napríklad lúpané proso alebo kuskus. Francúzske dedičstvo vidieť v senegalskej kuchyni napríklad v obľube šalátov a badateľné sú aj kulinárske vplyvy Portugalska a okolitých severo- a západoafrických štátov. Aj Libanon prispel do senegalskej kuchyne svojou troškou a predstavil jej kebab chawarma.

Vo väčšine reštaurácií a hotelov v Senegale je tringelt už zahrnutý priamo v cene a nemusíte tak čašníkovi nechávať niečo navyše. Pre Senegalčanov je bežné, že celá rodina je z jedinej misy, respektíve muži majú vlastnú a ženy zase svoju. Ako prvý sa do jedla pustí najstarší prítomný muž, pričom toto gesto sa považuje za znak rešpektu. Každý by si mal brať z tej strany misy, ktorá je k nemu najbližšie, keďže načahovanie za opačným koncom misy by bolo považované za prejav neslušného správania.

V posledných rokoch je čoraz bežnejšie natrafiť v senegalských uliciach na stánky, ktoré zdobia nápisy Fast Food. Tieto zariadenia sú tunajšou obdobou svojich medzinárodných kolegov a ponúkajú okrem iného kebaby chawarma, chickenburgery, sandviče, hot-dogy, pizzu a ďalšie, pre nás už známejšie záležitosti.

Typické jedlá Senegalu

Tieboudienne pripomína rybacie rizoto ochutené bylinkami a zeleninou. Označuje za najcharakteristickejšie jedlo aké máte v Senegale možnosť ochutnať a na jedálnom lístku ho nájdete aj pod menom ceebu jen. Maffe je prevažne kuracie mäso v omáčke z orieškov a chicken au yassa / yassa au poulet znamená kura s cibuľkou a citrónovou omáčkou, spoločne pripravené na spôsob barbacoa. Ak sa namiesto kuraťa použije do zlatista opečená ryba, hovorí sa tejto pochúťke yassa au poison.

Senegalská republika je známa ako miesto, kde zakúpite morské plody ako sú langosty a krevety za výborné ceny. Majú navyše aj výbornú kvalitu a preto nie je neobvyklé ak si ich nejaký turista odnesie domov ako súčasť svojich suvenírov z cesty do tejto krajiny. Z jedál pripravených na morskej báze sa za najlahodnejšie zvyknú považovať krevety thion, sprevádzané ryžou a tunajšou paradajkovou omáčkou.

Nápojový lístok

Čo sa týka nápojov, všeobecne by som v Senegale odporučila dávať prednosť uzatvoreným fľaškám, či už si kupujete pitie niekde na ulici alebo v reštaurácii. Vyhnete sa tak možným žalúdostným nepríjemnostiam. Keď už som pritom, z rovnakého dôvodu by ste mali jesť len ovocie a zeleninu, o ktorých viete, že bolo dostatočne kvalitne umyté. Zvláštnym miestnym nápojom, ktorý stojí za vyskúšanie je v prvom rade bisap, pripravovaný z listov ibišteka. Tie mu dodávajú charakteristickú fialovú farbu a aj zaujímavú chuť. V Senegale často okrem toho natrafíte na mätový čaj, kávu pripravenú na francúzsky spôsob a tiež viaceré druhy pív.

Fotografia: © BigStockPhoto.com

Ohodnotiť článok
[Spolu: 8 Priemer: 3.9]

Zanechať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *